Paraziták a Paradicsomban

Paradicsom paraziták

Hasonló tartalmak

Kovács Bálint Eszedbe jutna az emberi kapcsolatok kiüresedettsége? A társadalomkritika? Fotó: Paraziták a paradicsomban Lehetséges, de hogy így legyen, ahhoz az adott filmrendezőnek nagyon tehetségesnek kell lennie, és nagyon nagy szakmai felkészültséggel és technikai tudással kell vezényelnie az abszurdot, a groteszket, hogy a szokatlan jelenetekből ne csak egy sokkoló vagy nevetséges massza legyen, hanem kilátszódjon mögüle az, amire ki akart futni az egész.

És az állami támogatás nélkül, de azért viszonylag tisztességes összegből 70 millió forintból elkészült Paraziták a Paradicsomban rendezője, Kasvinszki Attila különféle nyilatkozatok alapján a fentieket szerette volna kifejezni a filmjével.

mint kezet mosni a férgektől paraziták a testen és a testen

De nem tudta bizonyítani, hogy meglenne benne ehhez a kellő tehetség paradicsom paraziták felkészültség. A Paraziták a Paradicsomban nem tud több lenni teljesen értelmetlen, sokszor röhejes, minden összefüggést nélkülöző, céltalanul idióta jelenetek egymásutánjánál. A film alapja a kortárs német dráma egyik legfontosabb újítója, Marius von Mayenburg Paraziták című színdarabja, amelyet itthon kisebb, eldugottabb bemutatókból ismerhet néhány száz ember, vagy a világ egyik legfontosabb rendezője, Thomas Ostermeier rendezésének es budapesti vendégjátékából.

Tartalomjegyzék

A darab az emberek tartósan egymás mellett élésének lehetetlenségéről, vagy minimum nehézségéről beszél extrémen sarkított jelenetekkel, minden érzést százszorosra nagyítva. De Kasvinszki — aki maga is megrendezte már színházban a darabot — két dologgal nem számolt az adaptáláskor. Az egyik, hogy mennyire nem él meg a vásznon ez a fajta elvont abszurditás, amely a színpad eleve elemelt, áttételes valóságában hatni tud.

paraziták gyors kezelése hogyan kell befejezni a férgeket

A színházban a lehető legrealistább tér is elidegenít, pusztán annyitól, hogy nyilvánvaló, paradicsom paraziták látunk, valójában nem Rómeó és Júlia Veronája, sem nem valódi kripta. Ebben a közegben csak az elemeltség mértéke a kérdés, míg filmen az ilyen, a realizmustól elrugaszkodó beszédmódnak valahogyan meg kell ágyazni, hogy működni tudjon; paradicsom paraziták eszközökkel meg kell teremteni az ilyen világot, amelyben a néző nem a szavak, a jelenetek primer értelmezésére figyel, mert különféle nonverbális jelekből egyértelmű, hogy másfajta hatásmechanizmusról van szó.

Fotó: Paraziták a paradicsomban A rendező viszont erre még csak kísérletet tett: pontosan ugyanolyan realista filmet készített, mint amit megszoktunk, és a színészektől is pontosan ugyanolyan, lélektani realista alapú színjátszást várt el — csak annyi a különbség, hogy amiket mondanak, azok a paradicsom paraziták kereteken belül szinte teljesen értelmetlenek, amiket tesznek, azok meg totális őrültségek.

És ez a kontraszt a realista játékmód és paradicsom paraziták abszurditás között mindent félrevisz: ha azt látjuk, hogy a szereplőknek egy szomorú mondat miatt annak rendje és módja szerint könnybe lábad a szemük, ha pedig dühösek, akkor összeráncolt az emberek nyálkahártyájában élő paraziták felcsattannak, akkor teljesen logikusan azt is várjuk, hogy paradicsom paraziták valaki csorgó nyállal, koszos arccal, kalapban kúszik a földön, azt azért ne fogadja el mindenki teljesen természetesnek.

Vagy fordítva, akkor ne kövesse a szomorú mondatokat se szomorúság.

rosaceás férgek állandó és ideiglenes paraziták

Marozsán Erika játéka ott bicsaklik meg, hogy nagyon komolyan veszi a lélektani rezdüléseket, Kovács Krisztiáné meg ott, hogy nagyon eltúlozza az eltúloznivalókat — de kár rajtuk számon kérni, hogy így vagy úgy, de próbálkoznak, ha a rendező nem akarta egységessé tenni az egészet. Azaz az, hogy a szerző felépített és a maga logikáján belül kezelt egy viszonyrendszert a szereplők között, hogy érthető legyen a mondandója.

További részletek

Ez az, amibe Kasvinszki írótársával, Rácz Erzsébettel nagyjából olyan finoman nyúlt bele, ahogy az ökörcsorda csörtet végig a pitypangmezőn. Ami a szövegben épp átbillen abszurdba vagy groteszkbe, az a filmben azonnal ledobott ékszíjú, totális elmebaj: nincs meg az út, ami átvezet erre a másik szintre, csak rögtön a nyálkás, hínáros, olajfoltos mélyvíz, hogy az egész lehetőleg semennyire se legyen befogadható.

Fotó: Paraziták a paradicsomban Másrészt pedig új szereplőket és új jeleneteket írtak a filmbe, ami kapásból el is billenti a ascaris diagnosztika egyensúlyt az emberek közti viszonyok értelmezésében. És az új jeleneteknek és szereplőknek Kasvinszki semmilyen módon nem ágyazott meg: érthetetlenek, nemhogy vázlatosak, de még csak fel sem vázoltak paradicsom paraziták hátterek, a motivációk, az identitások, sőt még a cselekmény egyes részei sem.

És még annyira sincs hozzájuk kulcs, mint a Mayenburg-darabban, ki tudja, miért — csak egy tipp, hogy talán nem volt meg hozzá a tehetség.

És még széttartóak is: van egy jelenet, amelyben valamilyen kretén verőembert edz a kretén verőember-edző a tengerparti homokban, ami az addigi abszurd helyett már csak paródiának olvasható, annyira blőd; de van verekedős akciójelenet, sőt leszbikus pornószekvencia is, csak mert miért ne. A Paraziták a Paradicsomban-nal nem az a legnagyobb gond, hogy nagyon ügyetlenül próbál behozni a filmezésbe egy realitástól elrugaszkodott látásmódot, így a furcsa jelenetek nem megtelnek jelentéssel, hanem minimális kis esélyüket is elvesztve önmaguk öncélú paródiájává válnak.

Hanem az, hogy mindebből egész végig nem sül ki semmi. Nem tudunk paradicsom paraziták semmit arról, hogy miért vagy hogyan gyűlölködnek annyit az emberek, nem tudunk meg semmit a saját tudatalattinkról, nem tudunk meg semmit a társadalomról, és nem tudunk meg semmit semmilyen ennél konkrétabb kérdésről sem.

gyógynövény opiát méregtelenítés Ascaris fő és közbenső gazda

Az egész film, úgy ahogy van, és nemcsak a szó hétköznapi értelmében, hanem minden tekintetben teljesen értelmetlen. Ne maradjon le semmiről!

  1. Parazita jelei a bőr alatt
  2. Szécsényi Dániel A Paraziták a Paradicsomban visszatér a magyar filmek azon sötét korszakába, melyen már, azt hittük, túljutottunk.
  3. Paraziták a Paradicsomban – Wikipédia